Блог

Филтри

Речник на термините в диамантеното изкуство

Речник на термините в диамантеното изкуство

Както при много други хобита и занимания, с развиването на диамантеното изкуство като сфера се формират и най-различни термини, съкращения и фрази, които са специфични за средата. Те обикновено се използват от тези, които се наслаждават на хобито, но за съжаление могат да бъдат объркващи за начинаещите, които тепърва се докосват до този вид изкуство. Но дори и при по-опитните могат да възникнат въпроси при натъкването на думи като „конфети“ или „пинсети“ във връзка с диамантените гоблени.

Независимо дали обмисляте да поръчате първия си комплект за рисуване с диаманти, случайно сте попаднали на непозната фраза в група за изработка или просто искате да разширите знанията си в сферата на диамантените гоблени, ние сме тук, за да помогнем. В следващите секции ще откриете значенията на много често използвани думи, фрази и съкращения.


Основни термини в света на диамантените гоблени

основни термини на диамантеното изкуство
Ако сте начинаещи в рисуването с диаманти, това са основните термини и съкращения, с които е добре да се запознаете, преди да започнете:

 • Платно - Шаблонът, върху който се използват диаманти или мъниста за създаване на картина, е известен като “платно”
 • Диамантчета - При диамантените гоблени изкуството се създава с помощта на диамантчета, скъпоценни камъни, мъниста или кристали, които пристигат с всеки комплект и се нанасят върху платното, за да се създаде картината.
 • Писалка - С форма, подобна на обикновена химикалка, писалката е инструментът, използван за вземане на диамантени мъниста и поставянето им върху платното. Това е най-разпространеният от всички консумативи за рисуване с диаманти и такъв, който е включен във всеки комплект.
 • Платно за пълно облепяне - Платното за пълно облепяне е диамантена картина, при която областта на произведението е изцяло покрита с бляскави диамантчета.
 • Платно за частично облепяне - От друга страна, платното за частично облепяне е диамантена картина с област, която е отпечатана и не е покрита с диаманти. Това не е цялостна картина, а по-скоро такава, която има умишлено оставени празни области, за да подчертае основния обект на платното, привличайки зрителя към частта, която блести. Тези платна са страхотни за деца и начинаещи, защото са по-лесни за създаване.
 • Комплект - Комплектът за диамантено изкуство се отнася до всичко, което е включено в пакета, като диамантите и инструментите, които идват с поръчаното от Вас произведение на изкуството. С комплекта, Вие разполагате с всичко необходимо, за да започнете да рисувате с диаманти! По-долу ще разберете какво точно можете да очаквате от комплектите на ДиамантАрт.
 • Кръгли диамантчета - Диаманти, скъпоценни камъни, мъниста, или кристали, които са с кръгла форма, се наричат ​​кръгли диамантчета. Те са най-лесните за използване и са чудесни за начинаещи. Имат два пъти повече страни за два пъти повече блясък.
 • Квадратни диамантчета - От друга страна, диамантчетата, които имат квадратна форма, са известни като квадратни диамантчета и създават вид на мозайка. Обикновено те осигуряват по-спретнато изглеждащ завършен продукт без празнини между всяко поставено мънисто. Като бонус, те издават забавен щракащ звук, когато се поставят на място.
 • Контейнерче за работа с диамантчета - Контейнерът за работа с диаманти е включен във всеки комплект за рисуване с диаманти. Той може да бъде закупен и отделно, ако имате нужда от повече. Тези кутийки са специално проектирани с жлебове, за да отговарят на точната форма и размер, за да държат диамантените мъниста и да ги правят по-лесни за вземане.
 • Пинсети - Пинсетите са отлични за премахване на диамантче, ако е направена грешка. Те са включени във всички комплекти с квадратни мъниста, но могат да бъдат закупени практически навсякъде, ако имате нужда от допълнителен чифт или предпочитате кръгли диамантчета.
 • Специално лепило за писалката - За да вземете диамантче, върхът на писалката за мъниста се потапя в лепкава субстанция, подобна на восък. Когато след това писалката се притисне към горната част на диамантчето, то залепва и може да се вземе и постави с лекота.

Важно е да отбележим, че комплектите за диамантени гоблени са различни. Във всеки комплект от ДиамантАрт са включени висококачествено платно със залепващо покритие и отпечатана на него схема на изображението, инструкции, диамантени мъниста в необходимите цветове и маркировки, указващи мястото, където трябва да се залепят по платното, специално пластмасово контейнерче за работа с мънистата, писалка за вземане на диамантчетата и залепяне и лепило, с което се пълни върхът на писалката.


Допълнителни думи и изрази, които се използват в диамантеното изкуство

допълнителни термини диамантено изкуство

Честито, вече сте запознати с основите. Но истината е, че в средите на диамантеното изкуство се срещат и други термини, изрази или съкращения, за които също е добре да знаете.

 • 3D и 5D диаманти - 3D се отнася до броя на фасетите или лицата от едната страна на квадратно диамантено мънисто. 3D диамантчетата имат девет фасети, по три от всяка страна, докато 5D квадратните мъниста имат 13 фасети. Те обикновено имат повече блясък от 3D алтернативите и придават на завършения дизайн повече дълбочина. Можете да научите повече за разликите между 3D и 5D диамантчета в нашата статия по темата.
 • Балончета - Понякога въздушни мехурчета могат да се образуват в платното или готовия проект. Основният причинител е лепилото.
 • Магнитни държачи - Магнитен държач е мини тежест, която предпазва пластмасовото покритие, което от своя страна предпазва Вашето платно от мръсотия и прах докато работите върху Вашата диамантена картина.
 • Запечатващ агент - Въпреки че не са напълно необходими, понякога се използват уплътнители със спрей или четка за запечатване на диамантени гоблени преди рамкиране. Запечатващият агент предотвратява напукването“, когато диамантените мъниста изскочат от платното. Този проблем не е често срещан при платната и диамантчетата
 • Органайзер за диамантчета - Както подсказва името, това е кутия за съхранение на мъниста, така че нито едно да не се изгуби.
 • DMC код - DMC кодът се използва оригинално в гоблените с конци, но системата е възприета и за цветово кодиране на диамантените гоблени. DMC е марка, която произвежда конци за бродиране в широка гама от цветове, а DMC кодовете се използват за идентифицирането им. Тези кодове се използват и в индустрията за рисуване с диаманти за идентифициране на цветовете.
 • Схема - Схемата е залепващата зона на платното, където се поставят диамантите.
  Размер на платното и размер на рамката - Размерът на платното се отнася до размера на произведението. От друга страна, размерът на рамката се отнася до това колко голяма трябва да бъде рамката, за да се покаже цялото платно, включително границата му.
 • Легенда - Таблица със символи, отпечатани върху платното, за да се обясни по-добре връзката между цветните кодове на DMC, които ще намерите върху торбичките с диаманти, и символните знаци, използвани върху платното за създаване на диамантената картина.
 • Светеща LED дъска - Светещата LED дъска за диамантени гоблени променя играта, когато става въпрос за рисуване с диаманти! Поставете тънката подложка под Вашето платно и оставете светлината да свети през картината. Тази допълнителна яркост помага на хората да различават по-лесно малките символи и кодове, които са отпечатани върху платното, така че можете ясно да видите кои диамантчета къде отиват. Светлият тампон е особено полезен, когато работите върху картина, която включва предимно тъмни цветове.
 • Писалка за няколко диамантчета - Разположен в противоположния край на много диамантчета, писалката за няколко диамантчета е инструмент, който може да се използва за вземане и поставяне на няколко мъниста наведнъж.
 • Предпазно фолио - Предпазното фолио предпазва диамантените платна от мръсотия и прах, които се намират навсякъде около нас. Много хора премахват прозрачното пластмасово покритие, което идва с комплекта, и го заменят с пергаментова хартия, защото е по-лесно да се работи с него и около него.
 • Валяче за фиксиране - Използването на малко валяче, което да преминете върху Вашата завършена диамантена картина, е отличен начин да се уверите, че всички диаманти или мъниста са здраво залепени на място

Техники в диамантеното изкуство

техники за изработка на диамантени гоблени
Отделно, съществуват и различни техники, до които можете да се докоснете при създаване на Вашата диамантена картина:

 • Техниката на шахматната дъска - Техниката на шахматна дъска се прилага, когато трябва да се запълни голяма площ от едно цветно диамантче, включва прилагане на диаманти във всяко друго желано пространство. Вместо да слиза във всеки ред или колона и да запълва всяко пространство, художникът на диаманти първо запълва всяко друго пространство и след това се връща, за да попълни липсващите пространства, което води до по-чисти редове и колони.
 • Техника на цветното блокиране - Блокирането на цветове означава работа върху големи участъци от платното с един цвят.
 • Конфетна техника - В света на диамантеното изкуство конфети се наричат области, които са изпълнени с множество цветове диамантчета и изглеждат като произволни конфети отблизо, но същевременно разкриват изображение, герой или пейзаж, погледнати от разстояние.
 • Секционна техника - Секционирането е практиката за разделяне на платното на малки блокове, така че да можете да се съсредоточите върху рисуването на една конкретна област наведнъж.

В цветния и богат свят на диамантените гоблени съществуват толкова много различни, но важни термини, които трябва да знаете. Независимо дали сте опитен художник с диаманти, който е завършил десетки картини, или начинаещ художник, който току-що започва с първия си комплект, се надяваме, че споделената информация ще Ви бъде от полза.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно

Интересни Статии от Света на Диамантените Гоблени - DiamantArt Блог

Речник на термините в диамантеното изкуство

Речник на термините в диамантеното изкуство | DiamantArt Блог

Научете повече за основните термини в света на диамантените гоблени, техниките в диамантеното изкуство и още любопитни думи при гоблените с мъниста. Научете повече за основните термини в света на диамантените гоблени, техниките в диамантеното изкуство и още любопитни думи при гоблените с мъниста. 2023-02-20T14:46:30+02:00 Речник на термините в диамантеното изкуство

<p>Както при много други хобита и занимания, с развиването на диамантеното изкуство като сфера се формират и най-различни термини, съкращения и фрази, които са специфични за средата. Те обикновено се използват от тези, които се наслаждават на хобито, но за съжаление могат да бъдат объркващи за начинаещите, които тепърва се докосват до този вид изкуство. Но дори и при по-опитните могат да възникнат въпроси при натъкването на думи като &bdquo;конфети&ldquo; или &bdquo;пинсети&ldquo; във връзка с диамантените гоблени.</p> <p>Независимо дали обмисляте да поръчате първия си комплект за рисуване с диаманти, случайно сте попаднали на непозната фраза в група за изработка или просто искате да разширите знанията си в сферата на диамантените гоблени, ние сме тук, за да помогнем. В следващите секции ще откриете значенията на много често използвани думи, фрази и съкращения.</p> <h2><br />Основни термини в света на диамантените гоблени</h2> <p><img alt="основни термини на диамантеното изкуство" src="https://cdncloudcart.com/19487/files/image/osnovni-termini-diamanteno-izkustvo.png" class="alignleft" /><br />Ако сте начинаещи в рисуването с диаманти, това са основните термини и съкращения, с които е добре да се запознаете, преди да започнете:</p> <ul> <li><strong>Платно</strong> - Шаблонът, върху който се използват диаманти или мъниста за създаване на картина, е известен като &ldquo;платно&rdquo;</li> <li><strong>Диамантчета</strong> - При диамантените гоблени изкуството се създава с помощта на диамантчета, скъпоценни камъни, мъниста или кристали, които пристигат с всеки комплект и се нанасят върху платното, за да се създаде картината.</li> <li><strong>Писалка</strong> - С форма, подобна на обикновена химикалка, писалката е инструментът, използван за вземане на диамантени мъниста и поставянето им върху платното. Това е най-разпространеният от всички консумативи за рисуване с диаманти и такъв, който е включен във всеки комплект.</li> <li><strong>Платно за пълно облепяне</strong> - Платното за пълно облепяне е диамантена картина, при която областта на произведението е изцяло покрита с бляскави диамантчета.</li> <li><strong>Платно за частично облепяне</strong> - От друга страна, платното за частично облепяне е диамантена картина с област, която е отпечатана и не е покрита с диаманти. Това не е цялостна картина, а по-скоро такава, която има умишлено оставени празни области, за да подчертае основния обект на платното, привличайки зрителя към частта, която блести. Тези платна са страхотни за деца и начинаещи, защото са по-лесни за създаване.</li> <li><strong>Комплект</strong> - Комплектът за диамантено изкуство се отнася до всичко, което е включено в пакета, като диамантите и инструментите, които идват с поръчаното от Вас произведение на изкуството. С комплекта, Вие разполагате с всичко необходимо, за да започнете да рисувате с диаманти! По-долу ще разберете какво точно можете да очаквате от комплектите на ДиамантАрт.</li> <li><strong>Кръгли диамантчета</strong> - Диаманти, скъпоценни камъни, мъниста, или кристали, които са с кръгла форма, се наричат ​​кръгли диамантчета. Те са най-лесните за използване и са чудесни за начинаещи. Имат два пъти повече страни за два пъти повече блясък.</li> <li><strong>Квадратни диамантчета</strong> - От друга страна, диамантчетата, които имат квадратна форма, са известни като квадратни диамантчета и създават вид на мозайка. Обикновено те осигуряват по-спретнато изглеждащ завършен продукт без празнини между всяко поставено мънисто. Като бонус, те издават забавен щракащ звук, когато се поставят на място.</li> <li><strong>Контейнерче за работа с диамантчета</strong> - Контейнерът за работа с диаманти е включен във всеки комплект за рисуване с диаманти. Той може да бъде закупен и отделно, ако имате нужда от повече. Тези кутийки са специално проектирани с жлебове, за да отговарят на точната форма и размер, за да държат диамантените мъниста и да ги правят по-лесни за вземане.</li> <li><strong>Пинсети</strong> - Пинсетите са отлични за премахване на диамантче, ако е направена грешка. Те са включени във всички комплекти с квадратни мъниста, но могат да бъдат закупени практически навсякъде, ако имате нужда от допълнителен чифт или предпочитате кръгли диамантчета.</li> <li><strong>Специално лепило за писалката</strong> - За да вземете диамантче, върхът на писалката за мъниста се потапя в лепкава субстанция, подобна на восък. Когато след това писалката се притисне към горната част на диамантчето, то залепва и може да се вземе и постави с лекота.</li> </ul> <p>Важно е да отбележим, че комплектите за диамантени гоблени са различни. <strong>Във всеки комплект от ДиамантАрт</strong> са включени висококачествено платно със залепващо покритие и отпечатана на него схема на изображението, инструкции, диамантени мъниста в необходимите цветове и маркировки, указващи мястото, където трябва да се залепят по платното, специално пластмасово контейнерче за работа с мънистата, писалка за вземане на диамантчетата и залепяне и лепило, с което се пълни върхът на писалката.</p> <h2><br />Допълнителни думи и изрази, които се използват в диамантеното изкуство</h2> <p><img alt="допълнителни термини диамантено изкуство" src="https://cdncloudcart.com/19487/files/image/dopalnitelni-termini-diamanteno-izkustvo.png" /></p> <p>Честито, вече сте запознати с основите. Но истината е, че в средите на диамантеното изкуство се срещат и други термини, изрази или съкращения, за които също е добре да знаете.</p> <ul> <li><strong>3D и 5D диаманти</strong> - 3D се отнася до броя на фасетите или лицата от едната страна на квадратно диамантено мънисто. 3D диамантчетата имат девет фасети, по три от всяка страна, докато 5D квадратните мъниста имат 13 фасети. Те обикновено имат повече блясък от 3D алтернативите и придават на завършения дизайн повече дълбочина. Можете да научите повече за <a href="https://diamantart.bg/article/kakva-e-razlikata-mejdu-3d-i-5d-diamantenite-gobleni" target="_blank" rel="noopener">разликите между 3D и 5D диамантчета</a> в нашата статия по темата.</li> <li><strong>Балончета</strong> - Понякога въздушни мехурчета могат да се образуват в платното или готовия проект. Основният причинител е лепилото.</li> <li><strong>Магнитни държачи</strong> - <a href="https://diamantart.bg/product/magnitni-darzhachi-diamanten-goblen-sloncheta" target="_blank" rel="noopener">Магнитен държач</a> е мини тежест, която предпазва пластмасовото покритие, което от своя страна предпазва Вашето платно от мръсотия и прах докато работите върху Вашата диамантена картина.</li> <li><strong>Запечатващ агент</strong> - Въпреки че не са напълно необходими, понякога се използват уплътнители със спрей или четка за запечатване на диамантени гоблени преди рамкиране. Запечатващият агент предотвратява напукването&ldquo;, когато диамантените мъниста изскочат от платното. Този проблем не е често срещан при платната и диамантчетата</li> <li><strong>Органайзер за диамантчета</strong> - Както подсказва името, това е <a href="https://diamantart.bg/product/kutiya-za-sahranenie-na-diamanteni-manista-64-gnezda" target="_blank" rel="noopener">кутия за съхранение на мъниста</a>, така че нито едно да не се изгуби.</li> <li><strong>DMC код</strong> - DMC кодът се използва оригинално в гоблените с конци, но системата е възприета и за цветово кодиране на диамантените гоблени. DMC е марка, която произвежда конци за бродиране в широка гама от цветове, а DMC кодовете се използват за идентифицирането им. Тези кодове се използват и в индустрията за рисуване с диаманти за идентифициране на цветовете.</li> <li><strong>Схема</strong> - Схемата е залепващата зона на платното, където се поставят диамантите.<br />Размер на платното и размер на рамката - Размерът на платното се отнася до размера на произведението. От друга страна, размерът на рамката се отнася до това колко голяма трябва да бъде рамката, за да се покаже цялото платно, включително границата му.</li> <li><strong>Легенда</strong> - Таблица със символи, отпечатани върху платното, за да се обясни по-добре връзката между цветните кодове на DMC, които ще намерите върху торбичките с диаманти, и символните знаци, използвани върху платното за създаване на диамантената картина.</li> <li><strong>Светеща LED дъска</strong> - <a href="https://diamantart.bg/product/sveteshta-led-daska-za-diamanteni-gobleni" target="_blank" rel="noopener">Светещата LED дъска за диамантени гоблени</a> променя играта, когато става въпрос за рисуване с диаманти! Поставете тънката подложка под Вашето платно и оставете светлината да свети през картината. Тази допълнителна яркост помага на хората да различават по-лесно малките символи и кодове, които са отпечатани върху платното, така че можете ясно да видите кои диамантчета къде отиват. Светлият тампон е особено полезен, когато работите върху картина, която включва предимно тъмни цветове.</li> <li><strong>Писалка за няколко диамантчета</strong> - Разположен в противоположния край на много диамантчета, <a href="https://diamantart.bg/product/premium-pisalka-diamanten-goblen" target="_blank" rel="noopener">писалката за няколко диамантчета</a> е инструмент, който може да се използва за вземане и поставяне на няколко мъниста наведнъж.</li> <li><strong>Предпазно фолио</strong> - Предпазното фолио предпазва диамантените платна от мръсотия и прах, които се намират навсякъде около нас. Много хора премахват прозрачното пластмасово покритие, което идва с комплекта, и го заменят с пергаментова хартия, защото е по-лесно да се работи с него и около него.</li> <li><strong>Валяче за фиксиране</strong> - Използването на малко <a href="https://diamantart.bg/product/valyache-za-fiksirane-na-diamantite-varhu-diamanteniya-goblen" target="_blank" rel="noopener">валяче</a>, което да преминете върху Вашата завършена диамантена картина, е отличен начин да се уверите, че всички диаманти или мъниста са здраво залепени на място</li> </ul> <h2>Техники в диамантеното изкуство</h2> <p><img alt="техники за изработка на диамантени гоблени" src="https://cdncloudcart.com/19487/files/image/tehniki-na-izrabotka-na-diamanteni-gobleni.png" class="alignright" /><br />Отделно, съществуват и различни техники, до които можете да се докоснете при създаване на Вашата диамантена картина:</p> <ul> <li><strong>Техниката на шахматната дъска</strong> - Техниката на шахматна дъска се прилага, когато трябва да се запълни голяма площ от едно цветно диамантче, включва прилагане на диаманти във всяко друго желано пространство. Вместо да слиза във всеки ред или колона и да запълва всяко пространство, художникът на диаманти първо запълва всяко друго пространство и след това се връща, за да попълни липсващите пространства, което води до по-чисти редове и колони.</li> <li><strong>Техника на цветното блокиране</strong> - Блокирането на цветове означава работа върху големи участъци от платното с един цвят.</li> <li><strong>Конфетна техника</strong> - В света на диамантеното изкуство конфети се наричат области, които са изпълнени с множество цветове диамантчета и изглеждат като произволни конфети отблизо, но същевременно разкриват изображение, герой или пейзаж, погледнати от разстояние.</li> <li><strong>Секционна техника</strong> - Секционирането е практиката за разделяне на платното на малки блокове, така че да можете да се съсредоточите върху рисуването на една конкретна област наведнъж.</li> </ul> <p>В цветния и богат свят на диамантените гоблени съществуват толкова много различни, но важни термини, които трябва да знаете. Независимо дали сте опитен художник с диаманти, който е завършил десетки картини, или начинаещ художник, който току-що започва с първия си комплект, се надяваме, че споделената информация ще Ви бъде от полза.</p>

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки